Varumärket Oskarshamn

Oskarshamn – en kombination av arv och miljö. Sjöar, skärgård och skog.
Stad och landsbygd. Ett landskap där kluriga smålänningar lämnat avtryck på
mångahanda vis – i konstens värld, i vetenskapen, i historien, i staden,
i naturen och inte minst i mannaminne. Och ibland inte alls. Det orörda är absolut en av våra stora tillgångar. Ta del av varumärket Oskarshamn!

Alla invånare och alla som arbetar här, företagare, studenter och besökare är med och formar
varumärket Oskarshamn. Genom att samla oss kring en gemensam plattform, laddad med värden förankrade i vår historia, våra unika förutsättningar och vår vision, kan vi skapa en tydligare bild av vårt Oskarshamn. Kort och gott, tillsammans är vi alla platsutvecklare av
Oskarshamn! För att förenkla vårt gemensamma arbete har vi skapat en visuell identitet. En identitet som ger tydlighet utåt och stärker bilden av vår plats på jorden.

Här kan du hitta foton, loggor och texter om Oskarshamn som du har fritt att använda

Näringslivet

Förr byggde vi stengärdsgårdar som ringlade sig genom flera socknar. Idag har vi industri, forskning och innovationer som når hela världen. Oskarshamn har länge präglats av sina stora
arbetsgivare. Med vår kärntekniska verksamhet och tunga tillverkningsindustri har vi tagit rollen som hela Kalmarsundsregionens ekonomiska tillväxtmotor. Här finns jobben, vare sig du söker tryggheten på verkstadsgolvet eller utmaningar inom forskning och innovation. Vårt läge vid Smålandskusten erbjuder inte bara en storslagen och vacker skärgårdsnatur. Hamnen har genom historien spelat en betydande roll för staden och gjort oss till ett handelsnav för varor, gods och tjänster. Genom Gotlandstrafiken väljer dessutom 400 000 resenärer årligen att ta färjan via Oskarshamn.

Samarbetet mellan kommun och näringsliv pågår ständigt för att Oskarshamn ska vara en attraktiv kommun att leva, bo och arbeta i. I visionen att 2030 ha 30 000 invånare är det entreprenörerna som kan ta oss snabbast fram längs den vägen. De som har viljan att växa och modet att ta sina idéer från tanke till handling. Idag ser vi nya handelsplatser planeras, samtidigt som vi har en levande stadskärna med varierat utbud av butiker och service i en vacker miljö. Vi ser nya företag växa fram, möjligheter till högre utbildningar förbättras och en befolkningsexpansion som satt igång flera spännande bostadsprojekt. Stoltheten i vår historia och utvecklingen idag gör det inte särskilt svårt att se möjligheterna i vår framtid. Näringslivet är en viktig pusselbit för varumärket Oskarshamn.

Besöksnäring

Välkommen till en av landets absolut vackraste kuststräckor. Vår skärgård, med sina 5 429 öar, gör
Oskarshamn till Sveriges fjärde örikaste kommun. Upptäck spännande och vackra öar i alla storlekar, med plats för både avkoppling och äventyr. Den mest mytomspunna ön av dem alla är Blå Jungfrun, eller Blåkulla som den även kallas. Enligt myten en samlingsplats för häxor, som sägs hålla sina årliga möten här dagarna före påsk. Vill du inte ta kvasten så går det under sommarhalvåret dagsturer med M/S Solkust från hamnen, för dig som vill upptäcka ön och uppleva den unika miljön. Besöker du oss med egen båt kan du välja att lägga till vid någon av de fem gästhamnarna eller hitta din alldeles egna ö eller vik bland skären. För varumärket Oskarshamn är blandningen mellan skärgård och landsbygd enormt positiv.

Naturen i regionen bjuder på mycket mer än bara skärgårdsmiljö. Här finns mängder med vandringsleder och världsberömda fiskevatten. Det mest berömda är Emån, där öringfisket har anor från tidigt 1900-tal och fem världsrekord har fångats på fluga. Oskarshamn som stad bjuder på en levande stadskärna med butiker och restauranger i vacker miljö. Här finns ett varierat kulturliv, med kulturhuset mitt i stan som hjärta. Söker du pulsen och musiken är festivalen Latitud 57 något du inte bör missa. Sedan 2009 har flera ur landets absolut yttersta artistelit besökt Oskarshamns hamn, som med sin närhet till både vattnet och stans äldsta delar kallats Sveriges vackraste spelplats.

Vårt utbud av hotell ger dig en central utgångspunkt när du vill upptäcka staden eller
den omkringliggande naturen. Här har du nära till shopping, restauranger och kultur – och samtidigt aldrig långt till en dagsutflykt, vare sig du söker avkopplingen på golfbanan, äventyret i skogen eller den friska fläkten på sjön.

Leva och bo

Välkommen att finna ditt lugn i värmen och tryggheten, välkommen att hitta din energi i
närheten och i omgivningen. Med havet som fond och skogen runt hörnet är det lätt att förälska sig
och slå sig till ro. Vare sig du söker drömgården på landet, tomten vid havet eller lägenheten i stan.
Med såväl stora arbetsgivare inom industri och teknik som drivna entreprenörer och småföretagare, erbjuder Oskarshamn ett välmående näringsliv och spännande utbildningsmöjligheter. Arbetslösheten är låg, vilket ger stora chanser att hitta drömjobbet, oavsett kompetens. Att jobben finns här gör boendefrågan till en av våra viktigaste utmaningar och målet att år 2030 ha 30 000 invånare får draghjälp av flera nybyggen. Nya boenden ger ännu mer liv till en redan levande stadskärna, med ett varierat utbud av butiker och service i en vacker miljö, samtidigt som vi ser staden växa även i utkanterna, med flera nya handelsområden.

Det blomstrande förenings- och kulturlivet gör oss till en evenemangsstad att räkna med i framtiden. Vare sig det gäller prestationerna på idrottsarenan eller upplevelserna på scenen. Med den vackra naturen som spelplan finns även alla möjligheter att söka upplevelser på egen hand. Många hittar dessa genom kärleken till havet och båtlivet. Andra söker sig till svampskogen, golfbanan, skidspåren eller sportfisket i de världsberömda vattendragen. Närheten mellan landsbygd, stad, hav och skog ger dig alla förutsättningar att leva tryggt och bekvämt, med tid över att följa passioner och drömmar. Närhet, trygghet och passion – kort sagt alla byggstenar för en långvarig kärlekshistoria.